• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

saphiraconsulting.ro

Care sunt elementele de mediu care pot spori productivitatea?

Toate companiile încearcă să crească nivelul de productivitate al personalului, şi există anumite elemente care necesită atenţie pentru a reuşi acest lucru. Fiecare persoană are gusturi diferite, ceea ce înseamnă că sunt şanse mari ca unii muncitori să fie împotriva anumitor schimbări, dar, statistic vorbind, îmbunătăţirea sau adoptarea acestor elemente, poate duce la o productivitate sporită. Este important de menţionat că aceste lucruri se aplică şi în cazul persoanelor care lucrează de acasă, nu doar companiilor care au un colectiv într-un spaţiu de lucru.

Accesul la lumină

Evident, lumina naturală are un efect asupra sănătăţii şi a dispoziţiei. Muncitorii care lucrează în clădiri ar trebui să aibă acces la lumina soarelui. Lumina poate îmbunătăţii starea de spirit, şi astfel muncitorii vor fi în formă pentru a se apuca de lucru. Lipsa ferestrelor şi a luminii soarelui afectează nu doar productivitatea la muncă, dar poate afecta starea de spirit generală a muncitorilor.

Modul în care arată spaţiul de lucru este de asemenea important. Dacă pereţii nu au pic de culoare, iar muncitorii îşi petrec ziua printre maşinării, atunci acest lucru poate crea un sentiment de monotonie. Evident, este important pentru companii să găsească o gamă de culori care să se potrivească tipului de muncă – acest lucru se aplică şi celor care lucrează de acasă.

Deşi culoarea joacă un rol important, asta nu înseamnă că toţi pereţii trebuie să fie vopsiţi în culori ţipătoare. Puţină culoare poate avea un impact major. De asemenea, plantele pot adăuga puţină culoare. Mai mult de atât, plantele pot fi o alternativă pentru panoramă. Nu toată lumea are un birou cu un geam care are vedere către ocean, deci o plantă în birou poate aduce o pată de culoare şi poate să creeze o oarecare legătură cu natura.

Zgomotul şi muzica

Atunci când muncitorii lucrează într-un spaţiu comun, zgomotul este inevitabil. Fiecare persoană reacţionează diferit la zgomot. Unele persoane tind să aprecieze zgomotul de fundal, altele sunt capabile să-l ignore complet (astfel zgomotul neavând niciun fel de impact), în schimb alte persoane tind să sufere din cauza zgomotului. În ciuda diferenţelor, când vine vorba de modul de a reacţiona la zgomot, în general, un mediu zgomotos tinde să ducă la o scădere a productivitătii.

În general, este oarecum dificil ca un muncitor să se concentreze asupra unei sarcini atunci când zgomotul e constant – evident, și dificultatea sarcinii joacă un rol important. Nu există un remediu complet când vine vorba de zgomot. Dacă este posibil, muncitorii pot folosi căşti capabile să blocheze sunetul.

Muzica este un alt element care trebuie luat în considerare la locul de muncă. Muzica nu este benefică pentru toată lumea, şi nu este benefică pentru toate tipurile de muncă. Totuşi, aşa cum puteţi citi într-un articol anterior pe site-ul nostru (saphiraconsulting.ro), muzica poate avea efecte majore. Muzica poate să crească nivelul de productivitate, şi poate transforma o sarcină plictisitoare într-un proiect cel puţin tolerabil sau chiar plăcut. Totuşi, dacă muncitorii sunt forţaţi să asculte muzică în timp ce lucrează, atunci aceasta devine echivalentul zgomotului, ceea ce înseamnă că muncitorii vor avea nevoie de căşti antifonice pentru a se putea concentra.

Spaţiul deschis şi spaţiul privat

Spaţiile deschise sunt la modă când vine vorba de munca la birou. Ideea din spatele acestui concept este de a crea mai puţină separare între muncitori, astfel încurajând comunicarea şi munca de echipă. Din păcate, lucrurile nu au mers conform planului. Spaţiul deschis poate să aibă beneficiile sale, şi e posibil ca unii muncitori să prefere spaţiile deschise.

Totuşi, spaţiul deschis tinde să fie un semn de „micromanagement”. Asta înseamnă că muncitorii vor simţi tot timpul că cineva se uită la ceea ce lucrează, fiind monitorizaţi constant. Acest lucru lasă muncitorii să creadă că superiorii nu au încredere în munca pe care o întreprind. Mai mult, birourile deschise duc la o lipsă de spaţiu privat. Imaginaţi-vă că sunteţi monitorizaţi constant atunci când lucraţi şi că oricine vă poate întrerupe în orice moment – astfel, sunt șanse ca productivitatea să scadă.

Birourile de tip cubic oferă mai multă intimitate, însă şi acestea au părţi negative. Într-un birou de tip cubic, muncitorii se vor simţi presați de spaţiul limitat pe care îl au, astfel interacţionarea cu ceilalţi va fi limitată, iar cea mai mare problemă va fi accesul la lumina naturală, care este inexistent. Totuşi, anumiţi muncitori preferă birourile cubice în detrimentul spaţiilor deschise. Ideal este ca muncitorii să aibă opțiunea de a alege spaţiul în care doresc să lucreze. Dacă aceştia lucrează în mediul preferat, productivitatea va fi mult mai mare.

Cea mai bună variantă când vine vorba de războiul „spaţiu deschis vs spațiu cubic,” este flexibilitatea. Dacă un muncitor lucrează 8 ore pe zi într-un singur birou, atunci lucrurile vor deveni monotone, indiferent dacă acesta lucrează într-un birou cubic sau într-un birou deschis. Ideal este ca o companie să aibă diverse spaţii dedicate multiplelor proiecte: fie pentru proiecte care necesită muncă de echipă, cele pentru conferinţe, cât și pentru munca pe cont propriu, etc.

Fiecare persoană ar trebui să aibă biroul propriu, dar este necesar un anumit nivel de flexibilitate pentru ca acel muncitor să nu fie complet izolat de ceilalţi, şi în acelaşi timp să nu fie în permanență înconjurat de alte persoane. Evident, muncitorii nu trebuie mutaţi dintr-o parte în alta a biroului în mod constant, însă mici schimbări pot fi benefice. Cu siguranță acest nivel de flexibilitate poate spori productivitatea şi randamendul muncitorilor.

Primary Sidebar

Meniul

  • Acasă
  • Care este impactul muzicii la locul de muncă?
  • Care sunt elementele de mediu care pot spori productivitatea?
  • Cum să îmbunătăţeşti calitatea sunetului acasă
  • Importanţa izolării fonice pentru o cameră ideală

Galerie

Copyright © 2023 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Acasă
  • Care este impactul muzicii la locul de muncă?
  • Care sunt elementele de mediu care pot spori productivitatea?
  • Cum să îmbunătăţeşti calitatea sunetului acasă
  • Importanţa izolării fonice pentru o cameră ideală