Fiecare persoană are un ritual diferit când vine vorba de muncă. Anumite persoane pot lucra practic, în orice condiţii, în schimb alte persoane dau un randament mai ridicat, dacă mediul înconjurător este propice. Spre exemplu, unele persoane aleg să nu lucreze într-un mediu aglomerat. Dacă biroul este plin de hârtii, iar toate dosarele sunt împrăştiate, atunci acestea simt că nu pot să lucreze în cele mai bune condiţii. Pe de altă parte, unele persoane lucrează mai repede atunci când biroul este oarecum dezordonat, deoarece ştiu unde să găsească fiecare document de care au nevoie.
Impactul muzicii în timpul muncii
Are muzica un efect benefic asupra productivităţii? Depinde. Există mulţi factori care trebuie luaţi în considerare când vine vorba de muzică la locul de muncă. Fiecare persoană are preferinţe diferite în materie de muzică. Muzica poate avea un impact imens, inducând anumite emoţii. Când vine vorba de muncă, muzica poate spori productivitatea, însă în anumite condiţii.
Pentru multe persoane, melodiile care conțin versuri pot să distragă atenţia de la muncă. Dacă veţi deveni atent la versurile melodiei, acest lucru vă va îngreuna munca. Sau imaginaţi-vă că încercaţi să vă concentraţi pe o anumită sarcină şi o persoană continuă să vorbească. Sunt șanse ca acest lucru sa devină foarte frustrant, și astfel, vă veți pierde concentrarea.
Structura melodiei joacă un rol important. Evident, acest lucru depinde şi de gusturile fiecăruia, dar dacă sunteţi obişnuit să ascultaţi muzică pop, atunci genuri muzicale precum progressive rock sau jazz fusion, vă vor distrage atenţia. Melodiile simple, cu o structură minimalistă tind să fie mai benefice în timpul muncii.
Este important de luat în considerare dificultatea sarcinilor pe care le aveţi. Dacă lucraţi la un proiect care necesită un nivel ridicat de concentrare, atunci muzica poate să dăuneze. Pe de altă parte, dacă munca este repetitivă (sau chiar plictisitoare), atunci muzica poate spori productivitatea. Și acest lucru se întâmplă deoarece muzica tinde să îmbunătăţească starea muncitorului, făcând astfel munca repetitivă mai puţin anostă. În acest tip de scenariu, chiar şi melodiile cu versuri pot fi benefice.
Dacă sunteţi familiarizat cu melodiile pe care le ascultaţi, atunci complexitatea melodiei şi versurile nu vor mai fi o problemă la fel de mare. Atunci când ascultaţi o melodie nouă, nu veţi şti la ce să vă aşteptaţi, deci veţi tinde să ascultaţi atent melodia. În schimb, dacă deja cunoaşteţi melodiile, acestea vor dispărea uşor pe fundal, permiţându-vă să vă concentraţi asupra sarcinilor pe care le aveţi.
Evident, nu există un model care să se aplice pentru toată lumea. Aşadar, dacă doriţi să ascultaţi muzică în timp ce lucraţi, ţineţi cont de aceste elemente şi continuaţi să experimentaţi diverse tipuri de muzică, până când găsiţi ceea ce vi se potriveşte.